Abonner på nyhetsbrev
Registrerer du din mailadresse vil vi sende deg nyhetsbrev med informasjon om aktuelle hageturer.
Om du ikke mottar nyhetsbrevet etter påmelding, sjekk din søppelpost / spamfilter.
26.til 30. april besøker vi Amalfikysten hvor det er full vår, ja, nesten sommer i slutten av april: Blåregnen blomstrer, sitrontrærne dufter og rosene stråler. Vi lander i eksotiske Napoli, men flyr hjem fra Roma noe som betyr at vi også kommer til å besøke regionen Lazio med sitt bølgende landskap og hvor hovedattraksjonen nok er Ninfa, et av verdens mest romantiske hageanlegg. Vi vet at mange av dere drømmer om å oppleve nettopp denne hagegodbiten.
Amalfikysten får ikke bare oss nordmenn, men sågar italienerne til å få et drømmende uttrykk i øynene. Det var iallfall få som ble overrasket da området i 1997 ble ført opp på UNESCO sin verdensarvliste. Begrunnelsen var at Amalfi er et område med «stor fysisk skjønnhet og naturlig mangfold som har vært omfattende bebodd siden tidlig middelalder». I Lazio, regionen vi besøker etter Amalfi, er landskapet mer «toscansk» i uttrykket med bølgende åser og storslåtte alléer med sypresser som borrer seg som slanke spyd inn i den ofte blå himmelen
På Amalfihalvøya bor vi i idylliske Cava dei Tirreni, en by som vår norsktalende guide, som har bodd og arbeidet i Italia i flere år, har trykket til sitt bryst. Der skal vi overnatte på Hotel Scapolatiello som byr på gode rom, hotellhage og ikke minst guddommelig utsikt. De to siste nettene overnatter vi i hyggelige Latina som ligger sentralt til i forhold til stedene vi skal besøke i Lazio.
I et område av Europa hvor sivilisasjonen har vært tilstedeværende såpass lenge som i Italia, finnes det selvsagt en rekke imponerende hager som ofte omkranser historiske villaer som Villa Rufolo og Villa Cimbrone, som vi besøker. Vi skal også besøke den botaniske hagen i Napoli, som imponerte mange under forrige Linnea-tur til Amalfi. Vi opplever det kongelige slottet Reggia de Caserta, som var det største palasset som ble reist i Europa på 1700-tallet og hvor ambisjonen var å overgå Versailles i skjønnhet og størrelse. Palasset på Unesco sin verdensarvliste er omgitt av et enormt parkanlegg spesielt kjent for sin vannkunst med speildammer og utallige fontener.
Som avrunding på turen besøker vi Ninfa, ofte omtalt som verdens mest romantiske hage. I Lazio opplever vi også den unike landsbyen Sermoneta med sine middelalderske gater, sitt imponerende slott og sin forførende utsikt utover det karakteristiske landskapet som i slutten av april er spesielt vårgrønt og magisk.
I tillegg til vakre hager, tar vi oss god tid til å nyte gylne solnedganger, spise god italiensk mat, oppleve historiske byer, vandre gjennom historiske Herculaneum, smake på italiensk vin og sitronlikøren Limoncello samt sanse den helt unike italienske stemningen i La bella Italia.
DAG-TIL-DAG-PROGRAM
Dag 1 – fredag 25. april
Vi har tidlig direkte morgenfly klokken 0700 fra Oslo og lander på flyplassen i Napoli alt klokken 1015. Her blir vi møtt av vår svenske guide som har bodd i Norge i flere tiår, men som nå bor i Italia. Han snakker derfor både norske, svensk og italiensk og har mange års erfaring med å guide skandinaviske grupper i nettopp Italia. Vi vil nok merke på temperaturen når vi lander at her er det full vår som tangerer mot sommer.
Vi ledes til den ventende bussen som kjører oss gjennom dette vakre landskapet og til sjarmerende Cava dei Tirreni og Hotel Scapolitiello som ligger flott til litt oppe i høyden.
Vi sjekker inn før vi samles til en lett lunsjbuffet i hotellets restaurant. Nåvel, lett og lett, man vil snart erfare at italienere kan mat og at porsjonene også er rikelige.
Etter lunsjen og litt egentid på rommet, eller kanskje man foretrekker å sitte litt og nyte solen i hotellhagen, samles vi i resepsjonen for i samlet flokk å spasere ned til Badia Benedettina, et benedektinerkloster med røtter tilbake til 1100-tallet spesielt kjent for sine vakre og unike mosaikker. Dette imponerende klosteret med sine mange kunstskatter ligger like ved vårt hotell og er fremdeles bebodd av munker. Vi får en guidet omvisning i både klosterkirken og selve klosteret, også i klosterets mer private deler! Vi får også se deler av den vesle klosterhagen.
Etter besøket kan man ta en liten spasertur i idylliske og fredelige Cava dei Tirreni på egen hånd og kanskje ta en kveldsespresso i den lokale baren før vi igjen samles i hotellets restaurant (klokken 1930) til felles italiensk middag. Vi kommer til å få smake på mange lekre både italienske og amalfiske spesialiteter. Det er ikke uten grunn at det italienske kjøkkenet rangeres som et av de beste kjøkkenene i hele verden.
Gode og mette går vi til sengs til lyden av syngende sikader.
Dag 2 – lørdag 26. april
Etter en deilig frokost, står bussen alt klar klokken 0745 for å kjøre oss ned til havnen i travle, men sjarmerende Salerno og kaiområdet Piazza della Concorida hvor vi har båtavgang klokken 0840. I dag skal vi nemlig først ta båt til legendariske Amalfi by for få ting kan måle seg med å ankomme Amalfi sjøveien. I løpet av båtturen på en drøy halvtime, får vi sett deler av denne berømte kyststrekningen og det fascinerende landskapet med sine elegante villaer plassert i de dramatiske skråningene ned mot havet.
Amalfi er en særdeles sjarmerende by som i høysesong overstrømmes av turister. I april like etter påskerushet når vi er her, er turisttrykket betydelig mindre og vi får dermed byen mer for oss selv enn om vi hadde besøkt den i påsken eller juli eller august. Tid til en kaffekopp på en av uteserveringene i Amalfi blir det også for den som er litt kaffetørst, eller kanskje du foretrekker å rusle rundt i de trange gatene og knipse noen bilder eller se på folkelivet. Bildene du legger ut på Instagram kommer garantert til å få mange likerklikk.
Vi samles så i den ventende bussen for å kjøre den korte, men bratte turen opp til byen Ravello som ligger magisk til med en nærmest uvirkelig utsikt utover Middelhavet.
Det blir en liten spaserrunde i hyggelige Ravello før vi besøker Villa Rufolo som opprinnelig ble bygd til den velstående Rufolo familien. På midten av 1800-tallet ble villaen solgt til skotske Francis Neville Reid som fikk praktbygget renovert. Som briter flest, var Francis hageinteressert og fikk dermed også satt mer fokus på hagen som har et tydelig italiensk preg, men med en britisk touch.
Etter besøket smaker det med lunsj på San Giovanni i Pontone hvor vi serveres en rekke delikate retter. En italiensk lunsj er nemlig ikke som en norsk lunsj: I Italia sitter man lenge til bords og nyter de mange smårettene som ofte tar utgangspunkt i lokale råvarer som tomater, oliven, sitron, ulike lokale oster, artisjokker, aubergine, squash, og selvsagt kjøtt eller fisk.
Fra restauranten er det ikke lange turen til nok en praktfull villa; Villa Cimbrone. Selve villaen huser i dag et lukseriøst hotell, men det forførende hageanlegget, som ble videreutviklet av nok en brite, Ernest William Beckett på begynnelsen av 1900-tallet, åpnes opp for oss. Hagen byr på spennende linjer og strukturer, vakre skulpturer, eksotiske vekster og nok en guddommelig utsikt utover landskapet og det store blå Middelhavet.
Villa Cimbrone har gjennom historien huset en rekke kjente personligheter som Virginia Woolf, E. M. Forster, D. H. Lawrence, Winston Churchill og Greta Garbo, for å nevne noen få. Da den svært bereiste amerikanske forfatteren Gore Vidal i et intervju ble spurt om hva han anså for å være det vakreste stedet i verden, trakk han nettopp fram utsikten fra Villa Cimbrone. Vi tror kanskje at du kommer til å si deg enig med ham i det.
Fra Ravello kjører vi videre til landsbyen Tramonti, et område kjent for å dyrke gamle druesorter. Her besøker vi vingården Monte di Grazia hvor vi ønskes velkommen av hele familien og får opplevd noen av Europas eldste vinstokker! I tillegg til vindruer byr Monte di Grazia også på en fin kjøkkenhage samt en egen lund hvor det dyrkes sitroner. Du vil merke at dette er en ordentlig familiegård og besøket avrundes med en delikat middagsbuffet og gode viner fra gården før vi fulle av inntrykk kjører tilbake til vårt hotell for en god natts søvn.
Dag 3 – søndag 27. april
Etter nok en god frokost, samles gruppen klokken 0830 for å kjøre innover mot Napoli,områdets hovedstad og Italias tredje største by.
Vårt første stopp er den botaniske hagen i Napoli, Orto botanico di Napoli, som tilhører Universitet i Napoli og byr på en rekke planter som dyrkes i området. Vi får en guidet omvisning og får lære litt mer om hvilke vekster som vokser i denne sørlige delen av Italia. I Orto botanico di Napoli finnes det 25.000 ulike planter, hvor kanskje delen med medisinplanter, som fremdeles brukes i forskningsøyemed av Universitetet i Napoli, er spesielt interessant. Hagen inneholder også et 5000 kvm. stort drivhus og en egen sitruslund hvor de fleste ulike sortene sitrus er representert!
Vi samles i bussen igjen for å kjøre mot byen Ercolano. Underveis får vi litt sightseeing gjennom storbyen Napoli med sine rundt 3 millioner innbyggere (Stor-Napoli). I Ercolano by besøker vi restauranten Viva Lo Re hvor den ene veggen i restauranten er helt dekket med vinflasker og hvor vi gjennom en stor glassdør kan se de dyktige kokkene i aksjon. Her skal vi nyte en smakfull italiensk lunsj bestående av mange småretter, hver rett presentert som de vakreste smykker. Og vi lover, det smaker like godt som det ser ut!
I Ercolano er vi like ved Herculaneum. Etter lunsj spaserer vi ned til denne gjenoppdagede byen som delte skjebne med Pompeii og ble begravd av aske under et utbrudd fra vulkanen Vesuv i år 79 e.kr. Herculaneum hadde på dette tidspunktet rundt 5.000 innbyggere og var en betydelig rikere by en Pompeii og hadde et kloakkanlegg som alt på denne tiden fungerte perfekt! Vi får en guidet omvisning i denne fascinerende, historiske ruinbyen som i løpet av utrolige 4 minutter, under et vulkanutbrudd fra Vesuv den 24. august år 79, begravde byen i opptil 350 graders varm aske. Asken dekket alle bygningene og forkullet trær og mennesker, og bevarte på den måten tydelige avtrykk av mennesker, dyr og detaljer til ettertiden. Utgravningene begynte i 1738 og arkeologene arbeider fortsatt i området. Herculaneum står i dag på Unesco sin verdensarvliste og de som har besøkt både Pompeii og Herculaneum foretrekker gjerne sistnevnte.
Vi forventer å være tilbake på hotellet rundt klokken 1830 og spiser felles middag på hotellet klokken 1930.
Dag 4 – mandag 28. april
Etter nok en god frokost, sjekker vi ut av vårt hotell og samles klokken 0830 i bussen for å kjøre til Reggia di Caserta, som oversatt til norsk blir «Slottet i Caserta». Dette var kongeboligen for Bourbon-slekten i Italia og var det største palasset som ble reist i Europa på 1700-tallet. Hensikten var å overgå Versailles, den franske solkongen Ludvig XIV sin residens, i både skjønnhet og størrelse. Slottet har 1200 (!) rom som alle er rikt dekorert, og Reggia di Caserta regnes som et av barokkens aller største praktverk. Anlegget er like imponerende utendørs hvor det enorme parkanlegget byr på langstrakte alléer, elegante beplantinger og ikke minst en formidabel vannkunst som vil imponere selv den mest bereiste. Parken har også en egen engelsk hagedel som vi selvsagt også besøker. Vittorio Emanuele III, den siste italienske kongen, overførte anlegget til den italienske staten i 1921 og palasset fikk UNESCO’s verdensarvsstatus i 1997.
Besøket på Reggia di Caserta starter med en guidet omvisning innendørs mellom klokken 1015 og 1245. Mellom 1245 og 1345 blir det lunsj på egen hånd (det finnes et par enkle, men hyggelige kafeer i tilknytning til anlegget) før gruppen igjen samles klokken 1345 for å oppleve det enorme hageanlegget.
Klokken 1600 samles vi i bussen for å kjøre nordover i retning Roma hvor vi skal overnatte på Hotel Europa i byen Latina. Her blir det felles middag i hotellets hyggelige restaurant klokken 1930.
Dag 5 – tirsdag 29. april
Klokken 0900, etter at vi har spist vår frokost, samles vi igjen i den ventende bussen for å kjøre inn i regionen Lazio og til Giardino di Ninfa, som er bygd opp på ruinene til middelalderbyen Ninfa. Hagen har av New York Times blitt klassifisert som en av de vakreste og mest romantiske hagene i verden. Spesielt våren, når hagens mange busker og trær står i full blomst, betraktes som den beste årstiden å besøke Ninfa på.
Etter Ninfa besøker vi det nærliggende klosteret Abbazia de Valvisciolo, et cistercienserkloster som sammen med Fossanova-klosteret anses som to mesterverk i det sentrale Italia hvor vi nå befinner oss. Klosteret byr også på en enkel, men veldig karakteristisk klosterhage.
Deretter kjører vi til restauranten La Sorgente hvor vi serveres en klassisk og god lunsj på en veldig typisk italiensk landsens restaurant.
Vi er tilbake på vårt hotell tidlig om ettermiddagen hvor ettermiddagen er avsatt til tid på egen hånd. Byen Latina, hvor hotellet vårt ligger, er ikke så stor, men i byens hovedgate finnes det et pent utvalg med butikker som selger typisk italiensk varer det kan være verd å kjøpe med seg hjem som olivenoljer, oster, spekeskinker og ikke minst klær og sko som jo italienerne fortsatt både designer og produserer en hel del av og som dessuten er rimeligere i pris enn hjemme.
Vi spiser felles middag på hotellet klokken 1930.
Dag 6 – onsdag, 30. april
Vi spiser vår siste frokost og sjekker ut av hotellet for i dag er det hjemreise, men dagen vil likevel by på mange fine opplevelser for vi har returfly først i kveld!
Klokken 0915 samles vi i den ventende bussen for å kjøre til Sermoneta, en unik landsby som ligger på toppen av en høyde omgitt av en bymur og med bedårende utsikt utover det omkringliggende landskapet. Byen har røtter tilbake til middelalderen, noe man merker på bystrukturen. På toppen av byen ligger slottet Caetani, en imponerende borg med røtter tilbake til 1200-tallet. Vi får en guidet omvisning i slottet med sin flotte utsikt fra mange av rommene, før vi går ut i selve Sermonta for å oppleven byen. Kanskje blir det en kopp cappuccino i en av de mange, hyggelige kaféene i dette som regnes som en av Italias mest idylliske småbyer.
I Sermoneta skal vi også spise lunsj på restauranten Locanda Bonifacio VIII med sin gode mat og sin fantastiske utsikt. Hvis værgudene er med oss, noe de jo ofte er i solfylte Italia, spiser vi forhåpentligvis turens siste lunsj ute på den flotte terrassen.
På vei mot flyplassen og Roma kjører vi gjennom et vakkert bølgende landskap fylt av sypresser og blomstrende busker og grønne enger. På denne tiden av året er den italienske landsbygden gjerne på sitt mest frodige!
Vi avrunder besøket med et stopp innom vingården Cincinnato in Cori. Her får vi en omvisning i vinmarkene, vi får høre litt om hvordan vindruer dyrkes og vi får smake på 3 ulike viner som serveres med ulike lokale produkter i form av spekeskinker, vellagrede oster, marinerter grønnsaker, osv.
Dette blir nesten som en liten middag med andre ord før vi ankommer Fiumicino flyplassen utenfor Roma i god tid (drøyt 2 timer) før flyet vårt hjem til Norge avgår klokken 2040.
NB! Vi tar forbehold om endringer i dag-til-dag-programmet som skyldes ting vi selv ikke rår over.
Flytider
Vi flyr med Norwegian (DY1868) fra Oslo Gardermoen til Napoli fredag 25. april klokken 0700 og lander i Napoli klokken 1015 (direktefly fra Gardermoen). Vi anbefaler å være på flyplassen (Gardermoen) cirka 2 timer før avgang. Reiseleder fra Linnea Reiser vil møte gruppen og være ved gaten, dvs. avgangsstedet hvor flyet går fra, cirka 1 time før flyavgang.
Vi returnerer fra Roma (DY1873) og til Oslo Gardermoen 30. april klokken 2040 og lander i Oslo klokken 2350 (direktefly fra Roma).
Ønsker du tilknytningsfly fra andre flyplasser i Norge eller hotell på Gardermoen så sjekk muligheten ved å ta kontakt på bestilling@linneareiser.no
Turen inkluderer
Ønsker du å bestille denne reisen må du skrive en epost med ditt navn og kontaktinformasjon til:
bestilling@linneareiser.no
Registrerer du din mailadresse vil vi sende deg nyhetsbrev med informasjon om aktuelle hageturer.
Om du ikke mottar nyhetsbrevet etter påmelding, sjekk din søppelpost / spamfilter.
Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler. Les mer